Ny redningsskøyte til Redningsselskapet

Sørlandet nye redningsskøyte heter RS 165 «Askeladden». Lørdag ble den feiret, da Redningsselskapet sammen med hoved-donatorene Steenslandfondet og Inge Steenslands Stiftelse inviterte til dåp.

Den nye redningsskøyta har fått navnet etter skipsreder og motstandsmannen Inge Stensland, som brukte «Askeladden» som dekknavn da han tjenestegjorde i Linge-kompaniet under 2.verdenskrig. Inge Steensland mottok Norges høyeste militære utmerkelse, Krigskorset med sverd, for sin innsats mot tyskerne, blant annet for å ha planlagt og ledet gjennomføringen av operasjon «Polar Bear», en av den norske okkupasjonshistoriens mest spektakulære aksjoner.

– Vi har valgt å gi redningsskøyten navnet «Askeladden» for det var ett av Inge Steensland sine mange dekknavn under krigen. Og ettersom RS «Askeladden» får RS «Inge Steensland» som nabo og fadder synes vi også det ble en fin link til de kjente og kjære eventyrene om Per, Pål og Espen Askeladd hvor Askeladd er den minste, sier Melanie T. Steensland Gotteberg, styreleder i Inge Steenslands Stiftelse og Steenslandfondet.

Donerte sin andre redningsskøyte
I 2010 var Inge Steensland donator til skøyta som i dag ligger i Arendal og som bærer hans navn, RS 147 «Inge Steensland». I 2016, i forbindelse med Redningsselskapets 125 års jubileum, bestemte hans barn og barnebarn seg for å donere nok en redningsskøyte. En avgjørelse som tar Steensland-familien inn i et meget celebert selskap over personer og organisasjoner som har donert mer enn en redningsskøyte, og som gjør president i Redningsselskapet, Nicolai Jarlsby både stolt og ydmyk.

– Hver gang vi døper en ny redningsskøyte bringer det oss et lite stykke nærmere vår – kanskje uoppnåelige, men bokstavelig talt livsviktige – visjon, som er at ingen skal drukne. Sånn har det vært i snart 127 år – og sånn kommer det alltid til å være, sa presidenten

Frivillige skøyte
Sørlandets nye redningsskøyte skal ha sitt hjem i beredskapshavna i Lillesand og er, i likhet med halvparten av Redningsselskapets totalt 51 redningsskøyter, en såkalt frivillig skøyte. Det vil si at den døgnet rundt, året rundt er drevet av et frivillig sjøredningskorps. Cathrine Borgen er nyvalgt leder i det frivillige sjøredningskorpset i Lillesand og vet hva de skal gjøre med den nye redningsskøyta.

– Vi skal hjelpe de som trenger hjelp, og vi har sagt at vi skal være rause med de som trenger hjelp. Så de som i fremtiden møter oss i Blindleia, de skal få hjelp, sier Borgen.